Rechter: lockdown kan in stand blijven

nieuws

De huidige lockdown waarmee het coronavirus wordt bestreden, kan in stand blijven. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag woensdag besloten.

Advocaat Bart Maes had namens zes eisers een kort geding aangespannen tegen de Staat. De eisers vinden dat de harde lockdown per direct moet worden beëindigd, omdat de overheid met de invoering ervan grond- en mensenrechten van de Nederlandse bevolking met voeten treedt.

De kortgedingrechter heeft de vordering woensdag afgewezen, met de woorden: “Alleen als evident is dat de Staat onjuiste keuzes maakt, is plaats voor ingrijpen. De Staat laat zich steeds voorzien van deskundig advies van het OMT. Het OMT heeft de lockdown geadviseerd en de Staat mag zijn beleid op dat advies afstemmen.”

Het is niet bekend tot hoe lang de lockdown duurt. Dat hangt vooral af van het aantal besmettingen. Premier Rutte geeft op 14 januari weer een persconferentie.