Proef met beschermingsbewind in Groningen groot succes: ‘We gaan er zeker mee door!’

Het nieuwe zogenoemde beschermingsbewind in Groningen is een groot succes, want de gemeente is steeds minder geld kwijt aan mensen die zelf hun financiën niet kunnen beheren. Dat stelt wethouder Isabelle Diks.

“We concluderen met grote tevredenheid dat het beleid positief uitpakt en we gaan er dus zeker mee door”, aldus Diks. “Met dit unieke beleid is de gemeente Groningen voorloper op dit onderwerp. We zullen landelijk deze rol blijven pakken, bijvoorbeeld in de ondersteuning aan gemeenten waar dit onderwerp ook speelt en waar het aandacht voor beter beschermingsbewind
betreft. Gezien de positieve effecten zouden de uitkomsten van deze uitgebreide evaluatie voor veel meer gemeenten van belang kunnen zijn.”

Vanaf begin 2018 moeten inwoners van de gemeente die een bewindvoerder nodig hebben verplicht in zee met een medewerker van de Groninger Kredietbank als ze zelf geen bewindvoerder kunnen bekostigen. De Groninger Kredietbank is dan verantwoordelijk voor de geldzaken van deze mensen.

Groningen is de enige gemeente in Nederland die de bewindvoering op deze manier uitvoert. En met succes, zo blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Gedurende de eerste twee jaar waarin de gemeente de schuldhulpverlening op deze manier aanpakt, daalden de kosten met ongeveer de helft. Ook nam het aantal mensen wat deze vorm van hulpverlening nodig heeft aanzienlijk af.