Kwartier wachten na boosterprik blijft gelden

nieuws
Foto Wouter Holsappel. Corona, inenting,vaccinatie

Mensen die een boosterprik krijgen moeten ook de komende tijd na hun prik een kwartier blijven wachten voor ze de vaccinatielocatie mogen verlaten. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekendgemaakt.

Het ministerie heeft dit besloten na een onderzoek van het RIVM en bijwerkingeninstituut Lareb. Na vaccinatie zouden mensen last kunnen krijgen van een ernstige allergische reactie. Als dit gebeurt, kan dit gevaarlijk zijn. “”Het is van belang dat hiervoor medici aanwezig zijn zodat zij zeer snel kunnen ingrijpen. Het is niet te voorspellen bij wie deze reactie optreedt”, laat het ministerie weten. Volgens het Lareb zijn er 13 meldingen van heftige allergische reacties op elke miljoen coronaprikken.

Het ministerie had in december gevraagd om onderzoek te doen naar het schrappen van de wachttijd. Als mensen na hun prik meteen de vaccinatielocatie zouden kunnen verlaten, zou dit kunnen helpen om het vaccinatietempo te verhogen. Nu laat het ministerie weten dat de wachttijd geen invloed heeft op het priktempo bij de GGD’en.