Jorden van Foreest verslaat koploper Vidit in Wijk aan Zee

sport
@Jurriaan Hoefsmit-Lennart Ootes

De Groninger Jorden van Foreest heeft in de 7e ronde gewonnen van koploper Vidit uit India in de Masters van Tata Steel Chess.

Met de witte stukken had Van Foreest voortdurend een licht overwicht. De stelling kostte Vidit veel tijd. In tijdnood ging de Indiër op de 36e zet in de fout, waarna Jorden het mooi afmaakte.

De Groninger komt zo goed terug na twee achtereenvolgende nederlagen. Hij heeft nu 3,5 punt uit 7 partijen. Bovenaan staat de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen met 5 uit 7.  Carlsen won in deze ronde met zwart van Praggnanandhaa.

De Nederlander Anish Giri boekte een reglementaire overwinning op de Rus Dubov. Iemand in de omgeving van Dubov was positief getest op corona, maar de Rus kwam zelf negatief uit de test. De wedstrijdleiding verplichtte Dubov om met een mondkapje te spelen, dat weigerde hij om principiële redenen.

In de Challengers, de groep onder de Masters, boekte Lucas van Foreest zijn tweede achtereenvolgende zege. Lucas staat in deze groep gedeeld vijfde met 4 uit 7.

Er volgen in Wijk aan Zee nog 6 rondes.