Viroloog Niesters van UMCG bepleit harde lockdown vanwege omikron.

nieuws
Foto via UMCG

Een harde lock-down is nodig om het aantal coronabesmettingen door de omikron variant terug te dringen. Dat zei viroloog Bert Niesters van het UMCG vrijdagmorgen bij BNR Nieuwsradio.

Niesters denkt dat als de omikron variant net zo ziekmakend is als de delta variant, de ziekenhuizen weer helemaal vol lopen met comapatiënten. De omikron variant grijpt in Amsterdam om zich heen met 25 procent van het aantal besmettingen. Niesters denkt dat heel Nederland snel met deze variant te maken krijgt.

Ook gevaccineerden raken volgens Niesters besmet: “AstraZeneca en Jansen werken onder de maat tegen deze variant, daarbij komt dat de vaccinatie-effectiviteit in de tijd afneemt”. Niesters vindt ook dat de booster campagne veel te langzaam gaat.

Niet alleen de feestdagen gaan meewerken aan de uitbreiding van het aantal besmettingen, aldus Niesters, maar ook omdat mensen op wintersport gaan. Volgens Niesters is Nederland door de omikron variant weer terug bij af.

Het Outbreak Management Team gaat vrijdag praten over de opkomst van de omikron-variant van het coronavirus en adviseert mogelijk aanvullende corona-maatregelen.