Twee jaar cel voor Stadjer (59) die agenten aanviel met vleesmes

nieuws
Foto: Emmanuel Huybrechts via Flickr (CC 2.0 SA) http://flic.kr/p/asiq1f

Een 59-jarige man uit de stad Groningen is donderdag veroordeeld tot twee jaar celstraf, omdat hij twee politieagenten probeerde zijn woning uit te jagen met een vleesmes.

De straf voor de Stadjer pakt met twee jaar cel hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die wilde de man slechts anderhalf jaar achter de tralies zien. De rechtbank stelt echter dat de potentiële doodslag van de agenten een zware, onvoorwaardelijke celstraf verdient: “Dat het bij een poging is gebleven, is te danken aan het optreden van beide aangevers (de agenten)”, zo oordeelt de rechtbank.

De Stadjer werd ook veroordeeld, omdat hij een medebewoner heeft mishandeld en bedreigd. “Deze feiten rechtvaardigen de oplegging van een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf”, stelt de rechtbank. “Zonder afbreuk te doen aan de ernst van de overige feiten, rekent de rechtbank verdachte met name de poging tot doodslag zeer ernstig aan, gericht tegen twee gezagsdragers die zorgen voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid op straat.”

De rechtbank had de straf voor de Stadjer kunnen matigen, omdat de man volgens deskundigen zou lijden aan persoonlijkheidsstoornissen. Deze zorgen echter niet voor verminderde toerekeningsvatbaarheid en de 59-jarige man wil zich ook niet laten behandelen of onderzoeken.