Petitie tegen stoppen kinderhartoperaties in UMCG meer dan 150.000 keer getekend

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De petitie die demissionair minister Hugo de Jonge moet bewegen om het UMCG niet te laten stoppen met het uitvoeren van hartoperaties bij kinderen, heeft de grens van 150.000 handtekeningen doorbroken.

Nadat de petitie afgelopen donderdagochtend werd opgezet, tekenden binnen vierentwintig uur al ruim 10.000 mensen. Een dag later stond de teller al op 70.000 krabbels en op Eerste Kerstdag werd de grens van 100.000 doorbroken.

De actie, die werd opgezet door een moeder van een in het UMCG behandeld hartpatiëntje, werd veel gedeeld op sociale media. Twee Kamerleden uit de Stad (Attje Kuiken en Henk Nijboer, beide PvdA) hebben de actie inmiddels ook in Den Haag op de agenda gezet door vragen te stellen aan De Jonge.

Als het aan De Jonge ligt, mag UMCG over twee jaar geen hartoperaties meer uitvoeren bij kinderen met een hartafwijking. Ook complexe hartoperaties bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking mogen dan niet meer worden uitgevoerd door het Groningse ziekenhuis.

Het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen in het UMCG noemt de beslissing van de minister ‘ondoordacht’, omdat het vreest voor een groot verlies aan kennis in Noord-Nederland. Ook vreest het CCH voor een ‘domino-effect’, doordat ook andere complexe en acute zorg binnen het ziekenhuis op een lager pitje komt te staan.

De petitie tegen het besluit van de minister is hier te vinden.