OM eist celstraf tegen 47-jarige man voor moordplannen, onder meer op advocaat uit Stad

nieuws
Foto: mrg.bz/F0Ksyt

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag anderhalf jaar celstraf (waarvan tien maanden voorwaardelijk) geëist tegen een 49-jarige man uit Termunten. De man zou plannen hebben gehad om een ex-medewerker, een deurwaarder en een advocaat uit de Stad om het leven te brengen.

Naast de celstraf wil het OM ook dat de man een psychiatrische behandeling krijgt, zo stellen onder andere het Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe. Ook wil het Openbaar Ministerie een contactverbod tussen de man en de drie slachtoffers. Het OM acht de man gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar, omdat hij een autistische stoornis heeft.

De man beschuldigde een oud-werknemer van zijn failliete bedrijf ervan duizenden euro’s te hebben gestolen. De politie weigerde echter de zaak in behandeling te nemen. Na het faillissement van zijn bedrijf richtte het gevoel van onrecht zich ook tegen een deurwaarder en de advocaat die hem bijstond bij de afwikkeling.

De man zou meerdere berichten naar de slachtoffers hebben gestuurd en hen met de dood hebben bedreigd. De daaropvolgende verhoren bij de politie deed de emmer overlopen bij de ex-ondernemer. De dreiging werd concreet toen de man in juni van huis ging met een auto vol ‘gereedschap’: Een bijl, een koevoet, een mes en een betonschaar. De politie werd gewaarschuwd door de partner van de man, die hem klem reed op de N34 bij Gasselte.

De man zelf ontkent dat hij van plan was om aan het moorden te slaan. Hij stelt dat hij slechts een reclamebord van zijn voormalige bedrijfspand af wilde halen.