Gemeente wil Ja-Ja sticker invoeren voor reclamedrukwerk

nieuws
Foto: Timelezz - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37089086

De gemeente wil per 1 september 2023 een Ja-Ja sticker invoeren voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dan krijgen inwoners alleen drukwerk in de bus als daar een Ja-Ja sticker op staat.

Het is volgens het college bewezen dat de invoering van zo’n sticker effectief is in het terugdringen van de hoeveelheid oud papier. Daarom past het goed bij de ambities van een afvalvrije gemeente. Op dit moment wordt bij huishoudens in de stad jaarlijks 9000 ton oud papier en karton opgehaald. De invoering van de sticker leidt naar verwachting tot een afname van 1.850 ton papier en karton. De sticker wordt op zijn vroegst pas in september 2023 ingevoerd, om de branche tijd te geven om te anticiperen op de wijziging.

De Ja-Ja sticker heeft wel diverse gevolgen. De sticker kan leiden tot verlies van werkgelegenheid en van omzetverlies bij winkeliers en verspreiders. 29% van de winkelomzet is direct afhankelijk van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Digitale reclame biedt echter een reeël alternatief, aldus het college van B&W.

Voor inzamelaars van oud papier zullen de opbrengsten afnemen, terwijl ze wel hun route moeten rijden, Ze halen minder oud papier op voor hun school of vereniging, en daardoor bestaat de kans dat zij gaan stoppen,