Boze ondernemers: “Dagelijks de poffertjeskraam afbreken?”

De ondernemers op de Grote Markt zijn onvoldoende geraadpleegd over de nieuwe plannen voor de herinrichting van de markt. Uit plannen blijkt dat meerdere ondernemers elke dag hun stalling met zware wagens moeten opbouwen en ’s avonds weer moeten afbreken, dat is voor sommige niet haalbaar.  

Het college is al een hele tijd bezig met de voorbereidingen van de herinrichting van de Grote Markt. De Grote Markt moet een groen plein worden met bomen en de bussen verdwijnen. VVD, Stadspartij en 100% Groningen vinden het vreemd dat het college geen bijeenkomst heeft gehouden waar alle marktondernemers goed op de hoogte gebracht zijn. Het zijn voor alle betrokken ondernemers ingrijpende plannen met verstrekkende gevolgen. Helaas worden er alleen individuele gesprekken gevoerd en wordt de Grote Markt dus niet als één markt gezien. De verschillende marktondernemers kunnen zo gemakkelijk tegen elkaar uitgespeeld worden.

Trijnko Nijboer, eigenaar van poffertjeskraam Trijnko Nieboer, verteld dat zijn kraam al bijna 50 jaar op de Grote Markt staat. Maar daar zal geen plaats meer voor zijn. “Ze willen het in een andere vorm, loket verkoop. Maar daar zijn poffertjes totaal niet geschikt voor”. “Het ergste is het op en afbouwen, ik heb 12 uur werk om op te bouwen en 10 uur tijd om af te breken, dus dat kan gewoon niet”.

Ook voor andere ondernemers geld hetzelfde, zo ook voor bloemist Leendert Bolt. “Ik zit met de veiling ’s morgens, en ik heb ook geen plek voor de opslag van mijn bloemen”, aldus Bolt. “Ik hoop dat ik mijn plek mag houden en de aantal meters voor het uitstallen van mijn karretje”.