Haagse bronnen: ‘Avondlockdown waarschijnlijk verlengd; mogelijk wel meer mensen thuis

nieuws
Foto Andor Heij. Oude Ebbingestraat tijdens lockdown

De avondlockdown wordt waarschijnlijk verlengd tot na 19 december en zal ook tijdens de feestdagen van kracht blijven. Dat hebben anonieme ingewijden donderdagavond laten weten aan De Telegraaf. De enige versoepeling die het demissionaire kabinet nu voor ogen zou hebben, is het tijdelijk loslaten van het advies om niet met meer dan vier mensen thuis bij elkaar te komen.

Deze verlenging zou betekenen dat de horeca nog steeds slechts tot 17.00 uur open mag tijdens de kerstdagen, evenals niet-essentiële winkels en andere sectoren. Alleen essentiële winkels mogen hun deuren langer open houden.

Omdat het kabinet verwacht dat mensen zich toch niet aan de regel voor vier thuisbezoekers gaan houden tijdens de kerst, wordt dit advies mogelijk wel versoepeld voor de komende feestdagen.

Er zouden stemmen zijn binnen de regering om de vroege horecasluiting iets te versoepelen tijdens de kerstdagen, maar de besmettingen met het coronavirus lijken daarvoor te hoog. Ook zou een langere kerstvakantie voor scholen nog steeds op tafel liggen, op advies van het OMT. Minister Slob zou deze maatregel echter niet zien zitten.

Vrijdag komt het Outbreak Managment Team (OMT) opnieuw bij elkaar voor een advies aan het demissionaire kabinet. Dinsdag volgen waarschijnlijk besluiten over de te varen corona-koers.