SP: “Gemeente moet fonds oprichten voor het isoleren van meer woningen”

nieuws
Foto: Epic Fireworks via Flickr (CC BY 2.0)

De gemeente moet een fonds oprichten voor het isoleren van meer woningen. Daarvoor pleit de fractie van de SP in de Groningse gemeenteraad.

Het fonds is bedoeld voor mensen die zelf geen middelen hebben om hun huis energiezuinig te maken, en om het isoleren van corporatiewoningen te versnellen. Het fonds moet gefinancierd worden met geld dat overblijft uit de begroting van 2021. “Het college van burgemeester en wethouders verwacht dat bijna 27 miljoen euro niet wordt uitgegeven dit jaar”, vertelt Wim Koks van de partij. “Wij willen dat dit overgebleven geld voor een deel wordt ingezet om huishoudens te helpen waar nu geen ruimte is om te investeren in goede isolatie en dus een lagere energierekening.”

Met een fonds mensen met een krappe beurs ondersteunen
Volgens het SP-raadslid is dit hard nodig: “De gestegen gasprijzen brengen hoge kosten met zich mee. Met name voor mensen met slecht geïsoleerde huizen en een bescheiden inkomen veroorzaakt dit problemen. Wij willen dat de gemeente met een fonds mensen ondersteunt.” Volgens het Sociaal Planbureau Groningen vallen nu veel woningeigenaren met bescheiden inkomens buiten de boot omdat de huidige subsidies vooral gericht zijn op het zetten van grote stappen.

Gemeenteraad
Het voorstel wordt volgende week ingediend bij de raadsvergadering over de nieuwe gemeentebegroting. Komende woensdag wordt het voorstel voorgelegd aan andere politieke partijen: “Andere partijen geven vaak aan dat zij de toenemende energiearmoede een probleem vinden. Wij stellen nu voor om stappen te maken om dit probleem op te lossen”, aldus Koks.