FNV presenteert plan voor lokale armoedebestrijding: “Armoede wordt in Nederland bestraft”

nieuws
De vakbond presenteerde het plan zondagmiddag in de Der Aa-kerk. Foto: Chris Bakker

In de Der Aa-kerk in Groningen heeft vakbond FNV zondag op Wereldarmoededag een plan gepresenteerd om armoede ook in het gemeentelijk beleid aan te pakken.

“Een menswaardig leven moet betaalbaar zijn voor iedereen, maar daar zijn we in Nederland nog lang niet”, vertelt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV. “En dat terwijl we tot de rijkste landen ter wereld behoren.” De FNV wil dat gemeenten, die zelf verantwoordelijk zijn voor het armoedebeleid in hun gemeente, de punten uit het plan opnemen in het collegeakkoord na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

Lokale overheid heeft belangrijke rol
“Armoede wordt in Nederland bestraft, terwijl we juist de oorzaken aan moeten pakken. Mensen hebben recht op bestaanszekerheid.” De FNV vindt dat de lokale overheid een belangrijke rol heeft in het bestrijden van armoede. De vakbond wil onder meer dat mensen die van minder dan 150 procent van het Wettelijk Sociaal Minimum moeten rondkomen geen gemeentelijke belastingen hoeven te betalen. Ook moeten zij gebruik kunnen maken van voorzieningen als bijzondere bijstand voor onvoorziene, noodzakelijke medische kosten. “Door die grens te verhogen, die nu in veel gemeenten op 110 tot 130 procent van het Wettelijk Sociaal Minimum ligt, kunnen meer mensen het hoofd boven water houden. Dat geldt ook voor de zogenoemde werkende armen.”

Menstruatiearmoede
Onlangs lanceerde de vakbond al samen met andere partijen het manifest menstruatiearmoede, als onderdeel van het lokale armoedebeleid. “Menstruatiearmoede is een groeiend probleem. Eén op de tien meisjes en vrouwen heeft onvoldoende geld om menstruatieproducten te kopen en mist hierdoor bijvoorbeeld lessen op school.”

Landelijke overheid
De vakbond roept zondag ook de landelijke overheid op om armoede actief te bestrijden. Hiervoor moet het wettelijk minimumloon omhoog van 10 euro naar 14 euro bruto per uur. De koppeling van de uitkeringen en de AOW aan de wettelijk minimumloon moet gehandhaafd blijven. Ook wil de FNV afschaffing van de kostendelersnorm dat de woonlasten weer betaalbaar worden.

Deel dit artikel: