Bouw warmtecentrale Zernike Campus komt vanaf nu letterlijk van de grond

nieuws
Foto: Pjotr Wiese namens WarmteStad

Met een laatste betonstort werd donderdagmiddag de fundering van de nieuwe warmtecentrale op de Zernike Campus afgerond. Als alles volgens plan verloopt, is de centrale in voorjaar van volgend jaar klaar voor gebruik.

WarmteStad noemt de voltooiing van de fundering een belangrijk moment, want hier komen zware machines op te staan, waaronder vijf warmtepompen en twee 18 meter hoge warmtepompen. Deze buffers, met een inhoud van 800.000 liter water per stuk, verhuizen eind 2021 naar de definitieve plek op het terrein.

“De bouw komt nu letterlijk van de grond, wordt nu echt zichtbaar”, zegt projectleider Bert Koelman van WarmteStad. “De voorbereiding onder de grond was een groot aandeel van het totale bouwkundige werk van de centrale.”

‘Geen traditionele energiecentrale’

De rest van de centrale wordt volgens Koelman geen traditionele energiecentrale, omringd door hekwerken: “Het bijzondere, transparante gebouw gaat iets toevoegen aan Zernike Campus, dat is zeker. Vanaf de weg kun je de machines en techniek die jou voorzien van duurzame warmte, zien staan.”

Bouw is komend voorjaar klaar

Naar verwachting vindt de oplevering van de nieuwe warmtecentrale in het voorjaar van 2022 plaats. Als de nieuwe centrale robuust, degelijk en betrouwbaar warmte levert  aan 10.000 woningen en gebouwen in Groningen, wordt huidige, tijdelijke warmtecentrale afgebroken.