Weggeefwinkel Ten Boer blijft maar uitbreiden

Na jaren hannesen met tijdelijke locaties, verhuisde de Weggeefwinkel Ten Boer bijna een jaar geleden naar een eigen pand aan de Handelsweg. Een groter pand, maar nog steeds niet groot genoeg, zo bleek later. ‘Steeds meer mensen ontdekken ons.’

Bij de weggeefwinkel in Ten Boer heeft geld geen waarde. De T-shirts in de kledingrekken, de paarse theepot op tafel, de oud-Hollandse juskom in de serviesstellage: alles is gratis. Gratis afgeleverd door mensen die het niet meer gebruiken en gratis mee te nemen door mensen die er nog wel wat in zien.

Veranda te klein

‘Op dit stukje zijn we begonnen.’ Met armgebaren probeert vrijwilliger Wilma Huisman de veranda uit te beelden waarop de weggeefwinkel in 2014 haar eerste artikelen tentoonstelde. Het moet zo’n tien vierkante meter geweest zijn.

 

Op deze veranda begon het allemaal (Foto: Weggeefwinkel Ten Boer)

 

Eerst kwamen er alleen wat vriendinnen langs, vertelt Huisman. Maar al gauw moest het groter. Via een aantal tijdelijke locaties kreeg de winkel ongeveer een jaar geleden zijn eigen bedrijfspand aan de Handelsweg in Ten Boer. Het is veruit de grootste ruimte tot nu toe.

Nieuwe gezichten

Inmiddels vinden ‘ongeveer vijftig mensen per dag’ hun weg naar de weggeefwinkel. Volgens Huisman zo’n twintig meer dan een jaar geleden. ‘We zien ook steeds meer nieuwe gezichten. Steeds meer mensen ontdekken ons,’ vult vrijwilliger Sjani van Dijk aan.

Tijdens de laatste lockdown besloot het team de winkel daarom nog verder uit te breiden en kwam er een bovenverdieping bij. ‘Nu kunnen we veel meer kwijt. Kopjes, kop-en-schotels, glazen: we hebben er nu veel meer van staan,’ aldus Van Dijk.

Bezoekers maken er dankbaar gebruik van. ‘Wij hebben het niet breed. Mijn zonnebril, T-shirt en deze bodywarmer: de meeste kleren komen hier vandaan,’ vertelt Peter Leegstra uit Stad.

 

Eén van de vroegere locaties van de weggeefwinkel (Foto: Weggeefwinkel Ten Boer)
Gekkigheid maken

Zelden is de winkel leeg. Zijn er geen mensen die iets komen brengen of halen, dan zit er wel een stel een kop koffie te drinken met de vrijwilligers. ‘Gekkigheid maken’ met de klanten, maar ook een luisterend oor bieden: de weggeefwinkel is zo veel meer dan een winkel, vertelt Huisman.

‘Het is net of je thuis bent,’ vindt bezoeker Johanna Maas. Lachend vervolgt ze, na een korte stilte: ‘Behalve dat je thuis natuurlijk niet gaat winkelen.’

Met onder meer twee plastic bordjes – ‘nog helemaal gaaf’ – verlaat ze het pand weer. ‘Mijn dag kan niet meer stuk.’