Protestparade Unmute Us trekt door Stad: “Duizenden mensen op de been” (foto’s)

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

De protestparade Unmute Us trok zaterdagmiddag door de binnenstad. Het protest bracht volgens de organisatie 15.000 mensen op de been.

De actievoerders verzamelden zich tussen 13.00 en 14.00 uur op de Concourslaan in het Stadspark. Rond 13.45 uur liet fotograaf Mike Weening weten dat het al erg druk was: “Er staan diverse wagens op de busbaan van de Paterswoldseweg. Ook als ik de Concourslaan in kijk, dan staan daar ook diverse wagens. De meeste wagens zijn uitgerust met muziekinstallaties en her en der worden nog voorbereidingen getroffen.”

Tekst gaat verder onder de video

De protestparade trekt door de binnenstad. Video: Annelies van Santen

27 wagens
Even na 14.00 uur verliet de stoet het Stadspark voor een protesttoer die rond de binnenstad voerde. “We verwachten dat het in de omgeving van de route erg druk zal zijn”, laat een woordvoerder van de gemeente Groningen weten. “De parkeergarages langs de route zijn mogelijk minder goed te bereiken.” Aan de actie doen 27 wagens mee, vertegenwoordigd door tientallen organisaties uit de drie noordelijke provincies. Met de actie protesteren de evenementensector en de nachthoreca tegen de huidige coronamaatregelen. De parade eindigde om 17.00 uur in het Stadspark, waar vervolgens een aantal toespraken werden gehouden.

Landelijke actie
Behalve in Groningen werd er ook in negen andere steden actie gevoerd. Landelijk brachten de acties 150.000 mensen op de been. Het drukst was het in Amsterdam waar er vervolgens de gemeente 35.000 mensen aanwezig waren.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Erick Bakker
Foto: Erick Bakker
Foto: Erick Bakker
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Annelies van Santen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Anneloes Struik
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen