Op deze afdelingen in het UMCG wordt aanstaande dinsdag gestaakt

nieuws

De grootste staking in academische ziekenhuizen ooit. Zo noemt vakbond FNV de staking die op dinsdag 28 september gaat plaatsvinden in meerdere ziekenhuizen, waaronder het UMCG. Werknemers leggen dan voor 24 uur hun werk neer, of draaien een zondagsdienst.

In het UMCG leggen de Operatieve Zorg Organisatie, het Operatief Dag BehandelingsCentrum, de afdeling Radiotherapie, de Verpleegafdeling longziekten en de afdeling Pathologie en Medische Biologie hun werk neer en schakelen over op een zondagdienst. Ook in verschillende laboratoria wordt gestaakt, waaronder het laboratorium geneeskunde (Bijzondere chemie) en het bloedtransfusielaboratorium. Daarnaast gaan in het Laboratoriumcentrum van het ziekenhuis de Centrale Monsterontvangst, de prikpoli, de infobalie en de afdeling algemene Hematologie en Chemie over op een stakingsdienst.

De vakbond benadrukt dat de spoedeisende werkzaamheden, waarbij moet worden ingegrepen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, wel worden uitgevoerd.

Ultiem stakingsmiddel nodig om CAO-onderhandelingen open te breken

Volgens FNV is deze manier van staken het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Alle planbare zorg vervalt en alleen opnames op de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en de kraam/couveuse-afdeling draaien door.  Ook op afdelingen die niet volledig sluiten, is de kans groot dat afspraken niet door kunnen gaan, omdat zij afhankelijk zijn van afdelingen waar wel wordt gestaakt.

De actie vindt plaats nadat werkgeversorganisatie NFU eerder deze maand kort voor het aflopen van het ultimatum van de vakbonden een zeer teleurstellend eindbod presenteerde: alleen verpleegkundigen en doktersassistenten gaan er in salaris iets op vooruit. Voor het jaar 2021 heeft de NFU nul procent loonsverhoging in gedachten en voor de meeste werknemers komt er één procent structurele loonsverhoging bij en een eenmalige uitkering van 750 euro bruto voor de hele periode van drie jaar. Voor de FNV is het bod van NFU volstrekt onvoldoende.

Deel dit artikel: