116 vrouwen lopen van Westerbork naar Groningen: “Het was een oorlogsgeheim”

Een groep van 116 vrouwen loopt komende vrijdag een vrouwenmars van Westerbork naar Groningen. Daarmee wordt een tocht herbeleefd die in april 1945 ook werd gelopen.

De vrouwen verbleven in 1945 als gevangenen in een barak in het doorgangskamp. De ramen van deze barak waren wit geverfd zodat ze niet naar buiten konden kijken. De vrouwen kregen blauwe overalls, die eerder door joden waren gedragen. Op de rug stonden rode nummers. Hun werk bestond uit het sorteren van materiaal uit door Duitsers kapot gemaakte batterijen en het scheiden van zilverpapier en gewoon papier. Op 11 april kwamen er enkele honderden Duitsers aan in het kamp. Alle vrouwen kregen de opdracht om zich reisklaar te maken.

Partizanen-vrouwen
Onder zware bewaking verlieten ze in de nacht het kamp, op weg richting Assen. De Duitsers noemden de vrouwen Partizanen-vrouwen. Vrouwen die doodgeschoten zouden worden. De tocht die uiteindelijk in Groningen eindigde, verliep verschrikkelijk. De groep bestond uit vrouwen van alle rangen en standen. Ze waren van jong tot oud en sommigen waren hoogzwanger. Op vrijdag 13 april bereikten ze het voormalige huis van bewaring in Groningen.

Geheim
“Het is een gebeurtenis waar bijna niemand iets over weet”, vertelt Peter Velthuis. “Het was geheim, en het moest geheim blijven.” Velthuis organiseerde de tocht namens Tocht om de Noord samen met het OVCG. Tijdens de vrouwenmars liepen 116 vrijwilligers dezelfde route, om zo in de schoenen te staan van deze gevangen.  Onderweg werden de vrouwen terug in de tijd genomen. Ze liepen langs herdenkingsmonumenten en er waren vertellers die het verhaal van de vrouwen vertelden.  “Ik loop elk jaar de Tocht om de Noord, maar dit jaar is zo ongelofelijk bijzonder,” aldus een deelnemer.

Meer informatie is te vinden op deze website.