Groningen opnieuw rood op coronakaart EU

nieuws
Afbeelding via ECDC

De provincie Groningen is qua corona-risiconiveau één stapje gestegen op de Europese coronakaart. Dat blijkt uit de laatste update van het ECDC, de Europese variant van het RIVM.

Een week geleden kleurde vrijwel heel Nederland nog oranje op de coronakaart van Europa, met uitzondering van Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Inmiddels is het aantal besmettingen  dermate gestegen dat het ECDC heel Nederland een hoger risiconiveau geeft. De kleurcode betekent dat er in de provincie, in twee weken tijd, tussen de tweehonderd en vijfhonderd mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus per 100.000 inwoners.

De meeste EU- lidstaten moeten de cijfers echter nog analyseren en verwerken. De nieuwe kleurcode betekent hoogstwaarschijnlijk dat landen die regio’s apart bekijken op gevaar, meer reisrestricties zullen opleggen aan mensen die van en naar Groningen reizen. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld een quarantaineplicht of zelfs een inreisverbod. De meeste landen kijken echter naar Nederland als geheel, maar ook hier is er sprake van een hoger risiconiveau en dus mogelijk meer beperkingen.