Zeefgebouw Suikerzijde krijgt groot zonnedak

Het voormalige Zeefgebouw van de vroegere suikerfabriek krijgt een van de grootste zonnedaken van de gemeente Groningen. Op het dak worden 920 zonnepanelen geplaatst.

Volgens de gemeente past het plaatsen van zonnepanelen op het Zeefgebouw goed bij de ambities van de gemeente voor zonne-energie. Bovendien is het Suikerterrein een plek om te pionieren en experimenteren. Ook wordt het dak van het zeefgebouw geïsoleerd.

“De panelen zijn vanaf de grond niet of nauwelijks zichtbaar,” zegt wethouder Roeland van der Schaaf. “Dit omdat het Zeefgebouw karakteristiek is en op termijn als monumentaal kan worden aangemerkt.”

Met de zonnepanelen kan per jaar ruim 300 duizend kWh opgewerkt worden. Dat is meer dan het gebouw zelf vraagt, daardoor kan ook strroom geleverd worden aan de gebouwen op de rest van het terrein. Daar wordt straks ook geëxperimenteerd met een ‘smart grid’. Dat is een systeem dat de opgewekte stroom op een slimme manier verdeelt over diverse afnemers, voordat de stroom het net opgaat.