Wietproef in Groningen later van start; telers hebben meer tijd nodig voor betere hennep en hasj

nieuws

Het wietexperiment in tien Nederlandse gemeenten (waaronder Groningen) is uitgesteld. Dat heeft burgemeester Markouch van Arnhem, mede namens de andere deelnemende gemeenten en burgemeesters, laten weten in een brief aan de lokale gemeenteraad.

Volgens Markouch hebben de telers meer tijd nodig om de kwaliteit en diversiteit van de geteelde hennep en hasj op peil te krijgen. Het wietexperiment zou eigenlijk al op 1 januari 2021 beginnen en vier jaar duren. Het procedure voor de selectie van telers duurde echter langer dan gepland, waardoor de start van de proef werd verschoven naar september of oktober 2021.

Wanneer het experiment nu van start gaat, is nog onduidelijk. De Tweede Kamer krijgt in het najaar een voortgangsbrief.

Groningen is een van de tien gemeentes waar het wietexperiment gehouden wordt. Het experiment houdt in dat de overheid de verkoop van wiet aan de coffeeshops gaat reguleren met gecertificeerde bedrijven. Zo moet de criminaliteit buiten de deur gehouden worden. Alle coffeeshops moeten er aan mee werken.