UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek van hoopgevend Covid-vaccin

nieuws
Foto Wouter Holsappel. Corona, inenting,vaccinatie

De eerste resultaten naar het kandidaat-vaccin AKS-452 tegen Covid-19 zijn hoopgevend. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG. Het ziekenhuis zoekt nu 116 gezonde vrijwilligers voor vervolgonderzoek.

Het vaccin wordt gemaakt door Akston Biosciences uit de Verenigde Staten. Uit het onderzoek blijkt dat het vaccin een zeer goede bescherming kan bieden. Bij alle 60 deelnemers ontstond een uitstekende antilichaamrespons met een enkele prik van het vaccin. Ook werd bij de gevaccineerde vrijwilligers een veel hogere concentratie antistoffen aangetroffen dan bij mensen die een COVID-19 infectie hebben gehad.

Het UMCG zoekt voor de tweede fase van het onderzoek 116 gezonde vrijwilligers tussen 18 en 85 jaar, die geen corona hebben gehad en tot nu toe nog geen ander coronavaccin hebben gekregen. Vrijwilligers ontvangen 500 euro voor deelname aan de studie. Ook is er een wervingsvergoeding van 200 euro voor elke geschikte deelnemer die wordt aangedragen.

Het Akston vaccin kan in de koelkast worden bewaard en blijft tot vier weken goed op kamertemperatuur. Het is dus makkelijk te transporteren naar andere werelddelen. Akston heeft al 250 miljoen vaccins klaarliggen. Zodra het onderzoek is afgerond en goedgekeurd kunnen ze gebruikt worden.

Deel dit artikel: