‘RUG-promovendi verzwijgen soms hun zwangerschap om geen tijd te verliezen’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

In de afgelopen jaren heeft een aantal vrouwen aan de Faculty of Science and Engineering (FSE) hun zwangerschap verzwegen, terwijl ze eigenlijk niet met bepaalde schadelijke stoffen mogen werken. Dat schrijft de UKrant maandagmiddag, op basis van uitspraken van een lid van de faculteitsraad van van de FSE.

Hoewel de vrouwen volgens de Arboregels niet met stoffen mogen werken die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind, krijgen de promovendi slechts zes weken zwangerschapsverlof. Compensatie voor verloren tijd, die de vrouwen zouden oplopen als ze langer stoppen met werken, is volgens de faculteitsraad nu niet geregeld. De opleidingen en de Graduate School stellen nu dat het een keuze van de vrouwen zelf is en dat ze daarom zelf verantwoordelijk zijn voor de verloren tijd.

De Faculteit grijpt daarom in. Na de zomer worden de regels veranderd, waardoor de vrouwen die dit meemaken aanspraak kunnen maken op langere verloftijd of, buiten een supervisor om, aanspraak kunnen maken op andere regelingen.