OM eist celstraffen tegen voetbalhooligans voor knokpartij aan Grote Kromme Elleboog

nieuws
Foto: café Mulder

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft vrijdagochtend celstraffen tot acht maanden geëist tegen vier verdachten van de gewelddadigheden, die op 5 september 2020 plaatsvonden in de binnenstad van Groningen. Toen raakten hooligans van FC Groningen en DSC Arminia Bielefeld slaags met elkaar aan de Grote Kromme Elleboog.

De officier van justitie stelde aan alle verdachten te staan voor ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Volgens het OM zijn de verdachten als groep verantwoordelijk. Tegen drie van de verdachten eiste het OM een gevangenisstraf voor de duur van zes maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Tegen één verdachte, een 44-jarige man uit de Stad, vorderde de officier acht maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dit vanwege zijn eerdere veroordelingen voor voetbalgerelateerd geweld en zijn rol bij de rellen.

Het OM omschrijft de rellen als een ‘gevecht op afspraak tussen hooligans’. De recherche achterhaalde enkele berichten tussen de twee supportersgroepen, waaruit zou blijken dat er op 4 september al contact was tussen de twee groepen hooligans.

“Het is onacceptabel dat horeca-uitbaters, buurtbewoners, toevallige passanten, medewerkers en bezoekers van de verschillende cafés gewond zijn geraakt, schade hebben geleden en getuige moesten zijn van deze explosie van geweld”, zo stelde de Officier van Justitie. “Het voetbalspel, dat vermaak zou moeten bieden en toegankelijk zou moeten zijn voor iedereen, verliest zijn glans door relschoppers zoals deze verdachten.”

Negentien van veertig verdachten getraceerd

De rellen vonden op 5 september vorig jaar plaats, tussen hooligans van FC Groningen en DSC Arminia Bielefeld.  De politie wist, van de circa veertig verdachten, negentien te identificeren. Onder hen bevinden zich tien Nederlandse hooligans en negen Duitse relschoppers.

De Duitse verdachten zijn inmiddels berecht in Duitsland, met straffen variërend van werkstraffen, duizenden euro’s boete tot een onvoorwaardelijke celstraf van tien maanden.

Virale filmpjes

De beelden van de rellen gingen viraal op sociale media. Onder andere in de onderstaande Tweets zijn beelden te zien van de rellende hooligans.