Negatief zwemadvies Hoornseplas door zwemmersjeuk; opnieuw blauwalg in Kardingerplas

nieuws
bron foto: Elin Stil

De provincie Groningen en Waterschap Noorderzijlvest hebben donderdagmiddag opnieuw een negatief zwemadvies afgegeven voor de Hoornseplas, in verband met zwemmersjeuk. Voor de Kardingerplas werd woensdag al een waarschuwing afgegeven, omdat er blauwalg in het water zit.

Met de nieuwe adviezen geldt er vanaf donderdagmiddag een negatief zwemadvies voor het hele Paterswoldsemeer. Bij zwemlocatie de Lijte, tussen Haren en Eelde-Paterswolde, geldt sinds mei al een negatief zwemadvies vanwege blauwalgen in het water.

Voor het Zilvermeer, beter bekend als de Kardingerplas, geldt nu een waarschuwing voor zwemmers, omdat er blauwalg in het water zit. Dat gebeurde de afgelopen jaren veelvuldig. Daarom start de gemeente hoogstwaarschijnlijk deze week nog met een proef met een pomp, die de blauwalg moet gaan afvoeren.

Zwemmers in de Hoornse plas hebben kans op zwemmersjeuk, bultjes die intens jeuken. De jeuk wordt veroorzaakt door larven die de huid binnendringen en daar afsterven.  Blauwalg kan bij zwemmers jeuk, misselijkheid, buikpijn en hoofdpijn veroorzaken.