Dierenambulance: ‘Konijntjes worden massaal gedumpt’

De zomerperiode is aangebroken en dat betekent een drukke periode voor de Dierenambulance. Honden en katten worden in deze periode vaker gedumpt dan anders, maar dit jaar zijn het vooral konijnen die op straat komen te staan. 

‘Door de coronacrisis zitten veel mensen thuis en missen dan wat genegenheid. Zonder na te denken wordt er dan bijvoorbeeld een konijntje aangeschaft. Nu gaan veel mensen weer naar het werk en willen sommige mensen toch af van het beestje.’ vertelt Suus van der Woude van de Dierenambulance Groningen. Voor de coronacrisis kreeg de Dierenambulance gemiddeld één konijn per twee maanden binnen en nu worden er gemiddeld elf konijnen per maand binnengebracht. ‘Als er niet voor de konijnen wordt gebeld door eigenaren ga ik uit van een dumping.’ zegt van der Woude.

De konijnen die gedumpt zijn kunnen in de natuur niet voor zichzelf zorgen. ‘Zo’n konijntje is overgeleverd aan allerlei gevaren. Ze zijn gewend aan eten krijgen en ze hebben niet meer het natuurlijke vluchtinstinct.’ vertelt van der Woude.

De konijntjes die door de Dierenambulance worden opgevangen blijven daar niet. Wanneer er niet voor de dieren wordt gebeld gaan ze naar de konijnenopvang, maar ook daar is geen ruimte meer. ‘De konijnenopvang heeft deze week aan ons laten weten dat ze prop vol zitten. Als er daar weer een konijntje wordt geadopteerd dan kan er vanuit hier weer een konijntje die kant op.’