RUG-promovendus Isti Hidayati schreef beste proefschrift van 2020

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

De Wierenga-Rengerink Prijs voor de RUG-promovendus met de beste dissertatie van 2020 is maandagavond toegekend aan Isti Hidayati voor haar proefschrift ‘Understanding mobility inequality: A socio-spatial approach to analyse transport and land use in Southeast Asian metropolitan cities’.

Aanstaande donderdag ontvangt de onderzoekster de prijs van 7.500 euro, tijdens de Zomerceremonie, de officiële afsluiting van het academisch jaar.

Hidayati verdedigde in december 2020 cum laude haar dissertatie. Haar onderzoek richt zich op snel verstedelijkende gebieden in Zuidoost-Azië, waar toegang tot werk, onderwijs en gezondheidszorg oneerlijk is verdeeld over verschillende inkomensgroepen en geslachten. Hidayati concludeert dat sociale praktijken en ruimtelijke configuraties van invloed zijn op hoe mobiliteitsongelijkheid zich in Jakarta en Kuala Lumpur manifesteert, in de vorm van marginalisering van voetgangers en de afhankelijkheid van privévoertuigen in een samenleving die om de auto heen is gebouwd.

Sinds 2015 wordt de Wierenga-Rengerink Prijs uitgereikt aan de promovendus die volgens de jury het jaar ervoor het beste proefschrift van de RUG heeft geschreven. Iedere faculteit nomineert maximaal één kandidaat uit de eigen dissertaties die met een cum laude zijn beoordeeld. Uit deze selectie wordt door de jury, bestaande uit rector en voormalige rectores van de RUG, de uiteindelijke winnaar gekozen. De familie Wierenga-Rengerink stelt het prijzengeld beschikbaar via het Ubbo Emmius Fonds.