Ondernemers opgetogen over versoepelingen: “We kunnen weer ondernemen”

nieuws
Foto: Henk Tammens (Gemeente Groningen)

Ondernemers laten weten blij te zijn met de aangekondigde versoepelingen. Vrijdagavond maakte demissionair premier Mark Rutte (VVD) bekend dat Nederland nagenoeg van het slot gaat.

“We kunnen weer ondernemen”, laat Koninklijke Horeca Nederland in een schriftelijke reactie weten. De KHN noemt het vooral een meevaller dat clubs en discotheken vanaf volgende week zaterdag weer open mogen. Wel moeten bezoekers een recente coronatest kunnen laten zien. “Nu is cruciaal dat de laatste coronamaatregelen en -restricties zo snel mogelijk komen te vervallen, zodat ondernemers deze zomer kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie.”

Ook de reissector laat weten blij te zijn. “Als nu ook op de korte termijn verre bestemmingen mogen worden bereisd, kan de reissector uit een diep dal omhoog komen”, laat brancheorganisatie ANVR weten. “Ondanks een hopelijk mooie, gele zomer met veel vakantiegangers vragen wij het kabinet de financiële steun door te zetten tot het eind van het jaar.” Ook werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat de financiële steun verlengd wordt, alleen dan tot eind september. Volgens hen is dit noodzakelijk omdat veel activiteiten nog niet winstgevend zullen zijn omdat de anderhalvemeterregel nog van kracht blijft.