Provincie mag geen dieren meer afschieten voor vliegveilheid rond Eelde

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

De provincie Drenthe mag 67 soorten zoogdieren en vogels niet meer afschieten voor de verkeersveiligheid rond Groningen Airport Eelde. Dat heeft een meervoudige kamer van de rechtbank vorige week bepaald.

Dierenbelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life spanden een juridische procedure aan tegen het afschot van de dieren, omdat er geen sprake is van een duidelijk faunabeheerplan. Alleen op deze basis mag een provincie besluiten om jacht op beschermde diersoorten toe te staan.

Op de afschotlijst stonden ook soorten die op de Rode Lijst staan, waaronder weidevogels als de kievit, scholekster en wulp en zoogdieren zoals de hazelmuis en eikelmuis en vogels.

“Bijna alles wat leeft mocht op Groningen Airport Eelde worden afgeschoten. Een onbegrijpelijk besluit. Wij hadden natuurlijk liever gezien dat de provincie zelf tot dit inzicht was gekomen”, aldus Jessica Smit van Animal Rights. Pauline de Jong van Fauna4Life vult aan: “Voor maar liefst 30 soorten was geen enkele onderbouwing gegeven en sommige soorten komen niet eens in Drenthe voor. Hoe zijn deze op de afschotlijst terecht gekomen? Uit alles blijkt dat dit besluit ontzettend slecht is onderbouwd”

De provincie Drenthe en Groningen Airport Eelde kunnen nog in beroep tegen de uitspraak. Het is nog niet bekend of zij dit gaan aankaarten bij de Raad van State.