Antitankmijn gevonden in Reitdiep bij Plantsoenbrug: “Is een gevaarlijke jongen”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Bij werkzaamheden in het Reitdiep werd zaterdagmiddag een antitankmijn gevonden. Het explosief is inmiddels veiliggesteld door de EOD en tot ontploffing gebracht op het Driebond-terrein.

Volgens een woordvoerder van de politie is de vondst in de tweede helft van de middag gedaan. “Wat er precies aan de hand is, is onbekend. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie is opgeroepen. Zij zullen naar Groningen komen om onderzoek te doen. Hoogstwaarschijnlijk kan er in het begin van de avond meer duidelijkheid worden gegeven.”

Tekst gaat verder onder de foto

Medewerkers van de EOD bergen de antitankmijn. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie

Tot ontploffing brengen
Volgens fotograaf Rick ten Cate van tencatefotografie.nl kwam de EOD rond 18.00 uur ter plaatse. “Zij hebben onderzoek gedaan en konden al snel bevestigden dat het om een echte mijn gaat. Ze zeggen dat het een ‘gevaarlijke jongen’ is. Ze hebben de mijn inmiddels veiliggesteld en zullen het explosief tot ontploffing brengen op een springlocatie.”

Schoonmaakwerkzaamheden
De mijn werd zaterdagmiddag gevonden door medewerkers van de gemeente Groningen tijdens schoonmaakwerkzaamheden. “Mensen van de gemeente varen met een boot door het Reitdiep om afval uit het water te halen. Daarbij heeft men dit explosief uit het water gevist.” Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een explosief uit de Tweede Wereldoorlog. Een deel van een trottoir aan de Wilhelminakade was afgesloten. Het doorgaande verkeer ondervond geen hinder.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Deel dit artikel: