CNV: “Vlag kan nog niet uit voor ex-werknemers D-reizen”

nieuws
De vestiging van D-Reizen aan de Oude Ebbingestraat - Foto: Google Maps - Streetview

De vlag kan nog niet uit voor de werknemers van de failliete reisorganisatie D-reizen. Dat zegt vakbond CNV. Woensdagochtend werd bekend dat een deel van het bedrijf overgenomen wordt door Prijsvrij Vakanties.

“Er zijn op dit moment vooral nog heel veel vragen”, zegt onderhandelaar Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen. “Welke reisbureaus neemt Prijsvrij over, wie houdt zijn baan en onder welke voorwaarden? Niemand die het op dit moment weet.” Prijsvrij heeft laten weten 100 tot 150 reisbureaus over te willen nemen van de in totaal 285 vestigingen. Daarmee zijn 400 tot 450 banen gereden van de ruim 1.150 banen. “Dat is natuurlijk heel mooi. Hopelijk is er voor meer reisbureaus en werknemers perspectief, zeker nu de vakantieboekingen enorm aantrekken. Hillman Travel heeft laten weten vijftig tot zestig reisbureaus over te willen nemen. Dat nieuws is nog moeilijker op waarde te schatten omdat onduidelijk is wat dat allemaal voor de werknemers betekent.”

Snel duidelijkheid
Het nieuws over de overname komt precies op de dag dat het dienstverband van de werknemers officieel eindigt. Werknemers die nog geen andere baan hebben gevonden, zijn nu aangewezen op een WW-uitkering. “Voor de werknemers is dat een lastige situatie. Het betekent dat ze een sollicitatieplicht hebben, terwijl ze misschien gewoon het liefst bij hun eigen reisbureau verder willen. Het is belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de plannen die Prijsvrij met de reisbureaus heeft. We willen hier als vakbonden op de kortst mogelijke termijn contact over met de nieuwe eigenaar.”

D-reizen
In Groningen had D-reizen vestigingen in de Oude Ebbingestraat, winkelcentrum Paddepoel en aan de Rijksstraatweg in Haren. Het bedrijf kwam in de problemen door reisverboden, als gevolg van de coronacrisis. Ook kwam het geld uit het foucherfonds van de overheid niet op tijd binnen bij de reisorganisatie.