“Veel belangstelling voor Klimaatalarm dat zondag gehouden wordt op Vismarkt”

nieuws
Foto: Anjo de Haan - Klimaatcrisis Coalitie

Er is veel belangstelling voor het Klimaatalarm dat zondag gaat klinken op de Vismarkt. Dat laat de Groninger Klimaatcoalitie zaterdag weten.

“Alle voorbereidingen zijn in kannen en kruiken”, laat woordvoerder Pelle van de lokale afdeling weten. “Het gaat een stilstaande actie worden. Eerder hebben we in Groningen ook een actie gehouden, waarbij er toen echt een mars werd gelopen. Nu verzamelen we ons op de Vismarkt waarbij we uiteraard de coronamaatregelen in acht nemen. Er is plaats voor maximaal duizend mensen. Op de markt wordt een podium opgebouwd waar verschillende sprekers de aanwezigen toe gaan spreken.” Om aanwezig te zijn moeten mensen zich aanmelden. “Ik heb begrepen dat het heel goed loopt en dat we bijna op de duizend aanmeldingen zitten, waarvan er zeshonderd fysiek aanwezig zullen zijn.”

Klimaatalarm
De actie op de Vismarkt begint zondag om 14.00 uur. Om 15.00 uur klinkt het Klimaatalarm. Deelnemers worden opgeroepen om pannen, toeters en trommels mee te nemen om het geluid te laten horen. “Hoe de actie morgen ook verloopt, we kunnen dan nog niet tevreden zijn. Wij hopen dat het geluid, dat eigenlijk een eis is voor een rechtvaardiger klimaatbeleid is, van invloed gaat zijn op het stemgedrag komende week maar ook een stempel drukt op het formatieproces dat na de Tweede Kamerverkiezingen gaat beginnen. En dat dit geluid daarin wordt meegenomen en terug is te zien in het beleid voor de komende regeerperiode. Dan pas kunnen wij tevreden zijn.”

Podiumprogramma
Het podiumprogramma dat op de Vismarkt gebracht gaat worden gaat de rechtvaardigheid centraal stellen. Met muzikale bijdragen en toespraken van sprekers uit de stad wordt stilgestaan bij het klimaat en het gebrek aan politieke daadkracht om de klimaatcrisis te bestrijden. Behalve in Groningen wordt ook op ruim veertig andere locaties in het land het Klimaatalarm ten gehore gebracht.

Aanmelden voor de actie kan op deze website. Mensen die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen de demonstratie zondagmiddag live volgen via deze pagina.