“RuG neemt veiligheid studenten niet serieus, gevaar Confucius nog niet geweken”

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

Studentenpartij De Vrije Student reageert onthutst op het besluit van de Rijksuniversiteit Groningen, de RuG, om de samenwerking met het Confucius Instituut door te zetten.

De partij vindt het vreemd dat de samenwerking voortzet wordt ook nadat bekend is geworden dat in contracten was bepaald dat medewerkers van het instituut niet kwaad mochten spreken over het Chinese regime en dat Chinese studenten zich onveilig voelden. “Het is onderdeel van de Chinese wet dat er niet kwaad mag worden gesproken over het Chinese communistische regime” zegt fractievoorzitter David Jan Meijer, “Het universiteitsbestuur heeft beloofd zich daar aan te houden, in haar contracten met de Chinese overheid. Dan neem je de academische vrijheid dus niet serieus, als je je studenten en medewerkers op deze manier in hun vrijheid beperkt.”

“Terechte klachten worden van tafel geschoven”
“Het is onbegrijpelijk dat het universiteitsbestuur hier willens en wetens mee wil doorgaan. “Hiermee worden de terechte klachten van studenten, medewerkers, China-deskundigen en de veiligheidsdiensten gewoon van tafel geschoven. De veiligheid en vrijheid van deze mensen wordt gewoon niet serieus genomen.” Veiligheidsdiensten hebben begin februari al in een rapport gewaarschuwd voor de Chinese inmenging in het onderwijs en de grote risico’s op spionage. “Dit is al gebeurd met een Belgisch Confucius Instituut, wil het College echt gaan afwachten tot het hier gebeurd? Het College is verantwoordelijk, zij moet hier gewoon ingrijpen.”

Jantje-van-leiden
Daarnaast is Meijer niet blij met een persbericht van de RuG, waarin het universiteitsbestuur aangeeft dat er uitgebreid is gesproken over het samenwerkingsverband. “Een bestuurlijk pingpong van dertig minuten, waarin niet wordt geluisterd en niet wordt ingegaan op inhoudelijke argumenten. Dat is geen uitgebreid gesprek, dat is een jantje-van-leiden.” De fractie van de Vrije Student beraadt zich nu op het vervolg.

Deel dit artikel: