PvdD in verzet tegen toename lesvluchten Eelde

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

De Partij voor de Dieren verzet zich tegen de toename van het aantal lesvluchten van de KLM vliegschool op Groningen Airport Eelde. Dat geeft extra overlast voor mens en dier.

Sinds deze week staan er meer vluchten gepland, ook in de avonduren. Dit betekent forse overlast voor omwonenden en verstoring in natuurgebieden. De Statenfracties van de Partij voor de Dieren in Groningen en Drenthe vragen het College van GS of dit zomaar mag, aan het begin van het broedseizoen. De partij dringt ook aan op extra metingen van geluidsoverlast en luchtkwaliteit.

Statenlid Ankie Voerman van de PvdD Groningen maakt zich zorgen: “In het Zuidlaardermeergebied broedt bijvoorbeeld de zeearend weer. Maar blijkbaar hebben de provincies er geen moeite mee de vogels van hun nest te jagen. Er liggen notabene drie Natura2000 gebieden rondom Eelde, en vele andere natuur- en stiltegebieden.”

Volgens het Drentse Statenlid Thea Potharst komt er steeds meer overlast in de dorpen rondom Eelde: “De vliegschool vliegt met oude, vervuilende toestellen, zodat omwonenden een enorme hoeveelheid herrie en loodhoudend fijnstof over zich heen krijgen. Van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat vliegtuiglawaai, terwijl stilte een kernkwaliteit van Drenthe is.”

Volgens de fracties subsidiëren de aandeelhouders in feite een particuliere vliegschool, terwijl alles er op wijst dat de leerlingen mogelijk nooit een baan als piloot krijgen. Het vliegverkeer zal immers blijvend afnemen ten gevolge van de corona-crisis. De tientallen miljoenen belastinggeld die jaarlijks naar het noodlijdende vliegveld gaan, kunnen volgens de PvdD beter besteed worden aan woningen, meer natuurgebieden en beter OV.