PvdA: “Zorg ervoor dat buurt- en dorpshuizen ook 2021 overleven”

nieuws

Buurt- en dorpshuizen moeten ook dit jaar verzekerd zijn van hun voorbestaan. Dat vinden raadslid Julian Bushoff en Kamerlid Henk Nijboer, beide van de PvdA.

Deze partij sprong mei vorig jaar al met succes in de bres voor buurthuizen, dankzij de zogenaamde TOGS-regeling. Nu de coronacrisis voortduurt doen Nijboer en Bushoff dat weer. Buurt- en dorpshuizen in heel het land dreigen financieel kopje onder te gaan.

Ondanks dat de coronacrisis voortduurt is het volgens de PvdA vanuit het kabinet oorverdovend stil over steun voor buurthuizen in 2021. Dat vindt de partij onbegrijpelijk. “Buurt- en dorpshuizen vormen het kloppend hart van een wijk en een buurt, een plek van samenkomst wanneer het weer kan, een plek die niet verloren mag gaan en meer steun verdient”, aldus Bushoff.

Veel gemeenten laten weten graag hun buurthuizen te steunen, maar zitten zelf ook financieel aan de grond, aldus Bushoff. Dat zorgt voor sluiting van buurthuizen, bibliotheken en zwembaden. Henk Nijboer heeft inmiddels kamervragen over dit onderwerp ingediend. De minister moet in principe binnen drie weken antwoorden.