‘Meer straten naar vrouwen vernoemen’

nieuws
Wilhelmina Drucker, pionierster voor vrouwenrechten, wordt in 1917 ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag geportretteerd door Truus Claes. Het W. Druckerpad in Groningen is naar haar vernoemd. Foto: Onbekend - Flickr, at gahetna.nl / Spaarnestad Photo, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7003253

De raadsfracties van GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie gaan in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag (vanavond) een motie indienen om in de toekomst meer straten naar vrouwen te vernoemen.

In Groningen zijn 47 straten naar een vrouw vernoemd en 418 naar een man. Volgens de partijen zijn er genoeg vrouwen die een straatnaam verdienen.

“Denk bijvoorbeeld aan kunstenares en verzetsstrijder Anda Kerkhoven, Aleida Aarsen-Jansen, de eerste vrouwelijke wethouder van een grote stad, of Etta Palmeen feminist en spionne tijdens de Franse Revolutie die uit Groningen kwam”, aldus Petra Brouwer van GroenLinks.

Volgens de vier partijen moeten in de nieuw te bouwen wijken vrouwennamen een prominente rol krijgen. Op internationale vrouwendag, 8 maart, werd ook al door diverse organisaties een lans gebroken om meer straatnamen naar vrouwen te vernoemen.