Groninger brandweer neemt nieuwe duikwagen in gebruik

nieuws
Foto: Joey Lameris - 112groningen.nl

De Groninger brandweer heeft sinds kort een nieuw waterongevallen-voertuig in gebruik. De nieuwe wagen vervangt het oude voertuig dat in 2009 in dienst kwam.

Het voertuig is gestationeerd aan de Sontweg en wordt ingezet bij waterongelukken in de hele provincie. Door bezuinigingen is er sinds 2016 nog maar één duikteam actief in de Veiligheidsregio Groningen. “De nieuwe wagen verschilt nogal van het oude voertuig”, laat één van de duikers weten. “Het is anders ingericht waardoor we nu veel makkelijker bij onze duikmiddelen kunnen.” De nieuwe wagen is opgebouwd door het bedrijf Visser uit Leeuwarden.

Plaats voor vier personen
Als er een melding van een persoon of voertuig te water binnenkomt rukt de wagen met vier brandweerlieden uit. “Dit zijn de duikploegleider, de assistent-duikploegleider die tevens chauffeur is en twee duikers, een reddingsduiker en een veiligheidsduiker. Als ze ter plaatse komen gaat de reddingsduiker te water, de veiligheidsduiker blijft aan de kant en komt in actie als de reddingsduiker in de problemen komt. Beide duikers zullen dus nooit samen te water gaan.” Mocht een situatie wel vragen om meer duikers dan moet er opgeschaald worden waarbij er assistentie kan worden gevraagd van duikteams in Emmen, Assen en Leeuwarden.

Niet voor iedereen weggelegd
De opleiding tot brandweerduiker is niet te vergelijken met andere brandweeropleidingen. “Je wordt extra medisch gekeurd en er komt veel theorie en praktijk bij kijken. De theorie richt zich bijvoorbeeld op het menselijk lichaam, en bij het praktijk-gedeelte ben je veel onder water. Zelf ben ik vanaf 2009 duiker. En het is iets dat niet voor iedereen is weggelegd. Je moet behoorlijk stabiel zijn tussen je oren, om het zo maar even te zeggen. Onder water ben je echt op jezelf aangewezen, je ziet niks en je moet jezelf kunnen redden.”

Voor het voertuig in gebruik kon worden genomen is er in de afgelopen periode mee geoefend.

Bekijk hieronder een reportage die 112groningen.nl over de nieuwe wagen maakte