Demonstratie van knarren op Grote Markt: “Ga met elkaar in gesprek, strijk de plooien glad”

nieuws
Foto: Casper Slotboom

Verschillende senioren gaan volgende week woensdag op de Grote Markt demonstreren omdat ze teleurgesteld zijn in de gemeente Groningen bij de realisatie van een Noaberhof in de wijk Meerstad. Politieke partijen volgen het onderwerp op de voet.

“Mijn voornaamste gevoel is dat het volgens mij slim en verstandig is om met elkaar in gesprek te gaan”, vertelt raadslid Herman Pieter Ubbens van het CDA. “Ik heb het gevoel dat beide partijen hetzelfde willen, en dat men qua standpunt niet mijlenver van elkaar af staat. Door met elkaar in gesprek te gaan kunnen de plooien die er nu zijn gladgestreken worden, en kan er gewerkt gaan worden aan een prachtig initiatief.”

Noaberhof Meerstad
Er wordt al acht jaar gewerkt aan de realisatie van een Noaberhof. De initiatiefnemers willen een hofje realiseren dat uit 28 wooneenheden bestaat. In dit hofje moeten bewoners zorg gaan dragen voor elkaar, elkaar in de gaten houden en kunnen er activiteiten voor gelijkgestemden georganiseerd worden. Acht jaar geleden onderhandelde men met de gemeente over een locatie in Beijum maar deze was met elf woningen te klein om het rendabel te krijgen. De laatste jaren richt men zich op Meerstad waar aanvankelijk ruimte leek te zijn voor dertig of veertig woningen. Uit plannen blijkt nu echter dat er ruimte is voor veertien woningen.”

“Er is een hiccup”
“Wat ik begrepen heb is dat dit gebied in Meerstad in twee fases ontwikkeld gaat worden”, vult Ubbens aan. “Waarom het projectbureau hier voor gekozen heeft, dat weet ik niet. Maar door het in twee fases aan te besteden kunnen er niet 28 wooneenheden gerealiseerd worden. Mijn gevoel zegt dat beide partijen gewoon snel met elkaar in gesprek moeten gaan. Er is een hiccup en dat moet opgelost worden. Volgens mij ziet de wethouder ook wel in dat dit een geweldig project is dat verschillende doelen dient. Senioren die op elkaar gaan letten, en doordat deze mensen verhuizen naar een hofje komen er woningen in de stad beschikbaar voor gezinnen.”

“Goed dat bewoners in actie komen”
Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP is kritischer. “Het plan om een Noaberhof te realiseren heeft de steun van de SP. Enkele jaren geleden heeft de gemeenteraad zich ook uitgesproken voor de realisatie van dit hofje, alleen is er nooit de druk op gezet. Ik vind het dan ook goed dat de bewoners nu in actie komen. Iedere keer lopen ze tegen een grens. Nu worden ze na lang praten blij gemaakt met veertien woningen, terwijl ze om het rendabel te krijgen meer wooneenheden nodig hebben.”

Geldkwestie
Dijk is ook duidelijk waar het volgens hem mis gaat. “Dit is geen winstobject. De gemeente gaat hier geen winst op maken. Het is echt een geldkwestie. Met half zachte moties is geprobeerd iets te bereiken, terwijl de gemeenteraad veel steviger had moeten doordrukken.” Ubbens twijfelt bij het horen van de reactie van Dijk. “Ik heb geen inzicht in de financiën. Ik kan me voorstellen dat de grondprijs niet gigantisch hoog zal zijn. Het projectbureau is een honderd procent gemeentelijk ontwikkelbedrijf. Het zou kunnen dat het stuk loopt om het financiële aspect. Maar als dat zo is dan moet er water bij de wijn worden gedaan. In plaats van 28 wooneenheden misschien voor iets minder gaan. En wellicht kan de gemeente ook wat bewegen. Als CDA zouden wij het heel erg jammer vinden als dit project niet door zou kunnen gaan.”

Het CDA laat weten dat zij het onderwerp willen agenderen voor de komende of de daaropvolgende gemeenteraadsvergadering.