Apotheken verkopen de eerste corona-zelftests

nieuws
Foto: UMCG

Bij een aantal apotheken in het land zijn inmiddels de eerste zelftesten voor corona te koop. Ze kosten 8,95 euro. De uitslag is na een kwartier bekend.

Het Ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de zelftesten binnenkort bij alle apotheken te koop zijn. In de loop van april komen ze bij supermarkten en drogisten te liggen. Het ministerie heeft vorige week twee zelftests goedgekeurd, van de bedrijven Roche en Biosynex.

Minister De Jonge zegt te hopen dat dankzij deze laagdrempelige zelftesten meer besmettingen worden ontdekt. Dat weegt volgens de minister op tegen die enkele keer dat een test slecht wordt afgenomen of dat een positieve testuitslag niet wordt gemeld bij de GGD.

De zelftest bevat een steriel verpakt wattenstaafje en een buisje met de testvloeistof. Na het snuiten van de neus en het wassen van de handen moet het wattenstaafje in beide neusgaten worden gestopt. Daarna moet het wattenstaafje terug in het buisje. Na een kwartier volgt de uitslag.