Perfusiemachine voorkomt galwegproblemen na levertransplantaties

nieuws
foto: Bob de Vries

Koude en zuurstofrijke toediening van vocht van een donorlever voorafgaand aan een levertransplantatie, zorgt voor veel minder galwegproblemen na de transplantatie. Dat blijkt uit een studie waar het UMCG aan meedoet.

Complicaties van de galweg zorgen voor gezondheidsschade bij de patiënten en kunnen er toe leiden dat een patiënt een nieuwe transplantatie moet ondergaan. Een perfusiemachine zorgt voor een efficiënter gebruik van het schaarse aantal beschikbare donorlevers.

De grote internationale studie staat onder leiding van leverchirurg Robert Porte van het UMCG. Het is de eerste studie die direct bewijs levert voor het positieve effect van koude, zuurstofrijke machinale perfusie van donorlevers. Voor het onderzoek zijn 156 patiënten gevolgd die een levertransplantatie ondergingen.

Allen kregen een orgaan van een donor die door hartstilstand was overleden. De helft van de donorlevers werd voor de operatie buiten het lichaam twee uur gespoeld met een zuurstofrijke vloeistof via machineperfusie. De andere helft van de organen werd koud bewaard op ijs. De eerste soort behandeling leverde bij 6 procent van de patiënten geheugenproblemen op, de tweede soort bij 18 procent.

Volgens Porte zal het onderzoek ertoe leiden dat meer levers van donoren die zijn gestorven na een hartstilstand, geaccepteerd zullen worden voor transplantatie.