‘Collegegeld voor niet-EU studenten enorm verhoogd’

nieuws

Het collegegeld voor studenten aan de RUG die uit landen komen die geen deel uitmaken van de Europese Unie, is de afgelopen tien jaar enorm gestegen. Dat blijkt uit een artikel in de Universiteitskrant

De RUG zegt niet anders te kunnen, want Den Haag wil dat het collegegeld kostendekkend wordt. Wie bijvoorbeeld vanaf augustus een master wil gaan doen aan de Faculty of Science and Engineering, betaalt dan 18.500 euro collegegeld. Tien jaar geleden was dat nog geen 10 duizend euro, een toename van 93 procent. Het collegegeld voor een bachelorstudie werd 57 procent duurder. Uit cijfers van de RUG blijkt dat studenten bij de andere faculteiten 45 tot 81 procent duurder uit zijn. Het collegegeld voor studenten uit de EU steeg in die periode met 27 procent.

Het collegegeld wordt elk jaar vastgesteld door de Nederlandse overheid. EU-studenten krijgen subsidie, maar dat geldt niet voor mensen die niet uit de EU komen. De RUG kan daar eigenlijk niets aan doen.

De studentenpartijen DAG en Lijst Calimero vinden dat niet eerlijk. Het aantal studenten is fors toegenomen, maar de universiteit heeft niet evenredig veel docenten aangenomen. “Internationale studenten moeten niet gebruikt worden als melkkoe voor de universiteit,’ aldus Ivi Kussmaul van DAG. “Studenten zouden allemaal hetzelfde moeten betalen.”