Twee miljoen voor verduurzaming grote Groningse gebouwen

nieuws

Het Rijk stelt in totaal 24 miljoen euro beschikbaar om gebouwen als sporthallen, culturele instellingen of dorpshuizen duurzamer te maken. In de provincie Groningen is 2 miljoen euro beschikbaar.

Met het geld kunnen in Nederland ruim 2.000 eigenaren van dit soort panden geholpen worden met advies en begeleiding. Zij vinden het vaak lastig om hun gebouwen duurzamer te maken omdat ze de kennis of de mensen niet hebben. Het gaat onder meer om kleinere gemeenten, schoolbesturen, zorginstellingen met een klein aantal vestigingen, sportbedrijven, culturele instellingen en dorps- en buurthuizen.

Via het programma van de provincie kunnen de vastgoedeigenaren vanaf nu advies en ondersteuning op maat krijgen. Duurzaamheidscoaches adviseren wat handige maatregelen zijn, hoe ze die kunnen betalen en wie de maatregelen kunnen uitvoeren. Het programma loopt tot 1 januari 2024.

Het zogeheten ‘ontzorgingsprogramma’ helpt om gebouwen sneller te verduurzamen. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen en gebouwen verduurzaamd zijn. Dat is zo afgesproken in het Klimaatakkoord. Bij het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed is allerlei informatie te vinden.