Teller van tegenactie ‘Fries volkslied uit Martinitoren’ staat op ruim 2.500 euro (update)

nieuws
Foto: Zairon via Wikimedia Commons (CC 4.0 SA)

De Groningse influencer TikTok Tammo is zaterdag een tegenactie gestart voor het spelen van het Friese volkslied op het carillon van de Martinitoren. Inmiddels heeft de GoFundMe-pagina voor het projecteren van de Groningse vlag op de Oldehove in Leeuwarden ruim 2.500 euro opgebracht.

“Omdat het voor een goed doel is, vind ik niet dat ik er alles aan moet doen om het te voorkomen”, zo stelt Johannes Peetsma in zijn video om het evenement te promoten. Daarom besloot hij het geld wat hij ophaalt met zijn actie te doneren aan de Voedselbank Friesland. ‘Tammo’ wil zijn actie aanstaande dinsdag uitvoeren.

Daarmee spiegelt ‘Tammo’ de actie die de Friese studentenvereniging Bernlef opstartte in Groningen. Ze sprokkelden 500 euro bij elkaar voor de Martinikerk en de Voedselbank Groningen. In ruil daarvoor speelt beiaardier Auke de Boer het Friese volkslied op het carillon van de Martinikerk.

Update 21-12-2020 17.15 : Gemeente Leeuwarden verbiedt tegenactie in Friese hoofdstad

De gemeente Leeuwarden heeft vrijdag aan RTV Noord laten weten dat het geen toestemming geeft aan Peetsma voor zijn plan. Vermoedelijk is de lockdown en de kans op samenscholende groepen mensen de reden daarvan. Peetsma doneert het ingezamelde geld wel aan de Voedselbank Leeuwarden.

Doneren voor de tegenactie van TikTok Tammo kan hier.

Deel dit artikel: