Minister: ‘Vaccinatie tegen corona start mogelijk begin januari’

nieuws
Foto: Brian Hoskins from FreeImages

In de week van 4 januari worden mogelijk de eerste mensen in Nederland al ingeënt tegen het coronavirus. Dat meldt minister Hugo de Jonge dinsdagmiddag.

“Het vaccin is nu binnen handbereik en daarmee staan we aan de vooravond van een nieuwe fase in deze crisis”, zo stelt De Jonge. “Een fase van hoop en nieuw perspectief.”

Vandaag begon de vaccinbeoordeling van het van Moderna en Pfizer/BioNTech vaccin. “Het is nu aan EMA om zorgvuldig zijn werk te doen”, aldus De Jonge. “Wij zorgen ervoor dat we er klaar voor zijn zodra er groen licht komt.

BioNTech/Pfizer kan waarschijnlijk in de loop van december al ongeveer een miljoen doses aan Nederland leveren. Daarmee kunnen circa 450.000 mensen worden gevaccineerd.

Slag om de arm bij minister

Mogelijk is het groene licht voor de vaccins er dus al begin januari. Maar de Jonge houdt een slag om de arm: “Dit is echt het meest gunstige scenario. EMA en de Europese Commissie zijn eerst aan zet. En veiligheid gaat voor snelheid.”

Ouderen en kwetsbaren eerst

Ouderen, kwetsbare mensen en zorgmedewerkers worden  als eerste  gevaccineerd. Samen met het RIVM en de andere uitvoerende partijen worden meerdere scenario’s uitgewerkt. Eén van de uitgangspunten daarbij is dat er zo min mogelijk verspilling van de schaarse vaccins mag optreden.

Uiteindelijk 50 miljoen vaccins voor Nederland

De goedkeuring voor het Moderna-vaccin volgt vermoedelijk half januari. Als ook de andere vaccins die in ontwikkeling zijn worden toegelaten, zijn er volgens jaar 50 miljoen vaccins beschikbaar, genoeg voor 29 miljoen mensen.