UMCG: ‘Van Gogh was waarschijnlijk bipolair en had borderline’

nieuws
Zelfportret van Vincent van Gogh - Foto: Sailko via Wikimedia Commons

Een nieuwe onderzoek van het UMCG geeft meer inzicht in psychiatrisch ziektebeeld Vincent van Gogh.
Door middel van diagnostische interviews hebben onderzoekers alle mogelijke psychische problemen en ziektes van de schilder getoetst op waarschijnlijkheid. Het onderzoek werd maandag gepubliceerd.

Van Gogh leed, zo stellen de onderzoekers, waarschijnlijk aan een bipolaire stoornis en aan een borderline-persoonlijkheidsstoornis. Ook concluderen ze dat Vincent van Gogh, nadat hij zijn eigen linkeroor had afgesneden, waarschijnlijk tweemaal een zogenaamde ‘alcoholonttrekkingsdelier’ heeft doorgemaakt. Ook schrijven de onderzoekers hem een gedragsstoornis toe die is gebaseerd op epileptische activiteit in de diepere hersenstructuren, ontstaan door een hersenbeschadiging op basis van zijn levensstijl met alcoholmisbruik, ondervoeding, slecht slapen en mentale uitputting.

De onderzoekers interviewden drie kunsthistorici die hem goed kennen vanuit zijn briefwisselingen en vanuit informatie van de artsen die hem behandeld hebben.“ We denken dat we enkele eerder geopperde diagnoses met zekerheid kunnen uitsluiten en we zijn min of meer zeker over verschillende ziektes waar hij aan leed, maar absoluut zeker zullen we dat nooit weten”, vertelt onderzoeker en emeritus hoogleraar Willem Nolen. “”We hebben de patiënt niet zelf kunnen interviewen, wat maakt dat iedere conclusie met voorzichtigheid gesteld moet worden. Het laatste woord over het ziektebeeld van Van Gogh is dus ook met ons artikel niet gezegd”