Raadsfracties: ‘Aanvragen huishoudelijke hulp weigeren bij hoger inkomen’

nieuws
Bron foto: Onidu / Flickr / CC 2.0-by-sa

De gemeente Groningen moet, net als de gemeente Krimpen aan de IIssel, stoppen met het toekennen van huishoudelijke hulp via WMO aan mensen met hogere inkomens. Dat vinden de raadsfracties van GroenLinks, PvdA en ChristenUnie.

De raadsfracties stellen vragen aan het college over mogelijk oplopende kosten voor ondersteuning van WMO-gerechtigden, naar aanleiding van een recente uitzending van 1Vandaag waaruit blijkt dat meer mensen met een hoger inkomen hier een beroep op doen. Dat mag nu, omdat Rijk heeft voorgeschreven dat de eigen bijdrage hiervoor een vast laag bedrag moet zijn. “Ik vind dat een slechte ontwikkeling”, aldus GroenLinks-raadslid Jan Visser. “Het jaagt de gemeente op kosten en sommige gemeenten willen zelfs met wachtlijsten gaan werken.”

Daarom vragen de fracties het gemeentebestuur om hiermee te stoppen, om op deze manier proefprocessen uit te lokken. Visser: “Zo kunnen we er in Groningen hopelijk voor zorgen dat hulp terecht komt bij mensen die dat nodig hebben – niet
bij mensen die het als een koopje zien.”

Deel dit artikel: