Gasberaad: ‘Tot november nergens een woord over ‘dubbele schadecompensatie’

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Volgens het Groninger Gasberaad is de reden die het Instituut Mijnbouwschade nu aandraagt om duizenden euro’s aan vergoedingen voor waardedaling terug te eisen gebaseerd op intern beleid. Aanvragers hadden tot november geen mogelijkheid om te weten dat ze hier geen recht op hadden als ze hun huis slopen en opnieuw bouwen, zo stelt het Gasberaad.

“Over sloop/nieuwbouw in het kader van de versterking werd niet gerept, wat in die redenering ook niet logisch en niet relevant was. Ronduit stuitend vonden we dan ook de opmerking van IMG dat mensen het “op hun klompen hadden moeten aanvoelen. Bij het aanvragen van de regeling werd er niet naar gevraagd. Ook op de website werd er lang niet over gesproken, pas in november werd het expliciet opgenomen in de informatie”, zo stelt het Gasberaad.

De redenering van het IMG is dat met sloop/nieuwbouw als het ware al waardedaling is uitgekeerd. Dat mag volgens het IMCG geen twee keer. “Maar hoezo is dat zo? Altijd is volgehouden dat waardedaling een schadevergoeding is. En dat schadevergoeding “iets heel anders is” dan versterken. Maar nu is sloop/nieuwbouw in de versterking toch ook een soort
‘schadevergoeding’?”

Als toch blijkt dat het geld wordt verhaald op de huiseigenaren, dan vraagt het Gasberaad om coulance. Het Gasberaad wil dat in ieder geval niet het hele bedrag wordt teruggevorderd. Ook moet het IMG duidelijker communiceren naar aanvragers van vergoedingen.

Maandag meldde het IMC dat eigenaren van  88 huizen in het aardbevingsgebied mogelijk duizenden euro’s aan schadevergoeding moeten terugbetalen. Een fout van de Nationaal Coördinator Groningen en het Instituut Mijnbouwschade Groningen zou daar de oorzaak van zijn, zo stelt het IMG. Het gaat om bedragen tussen de bedragen tussen de 10.000 en 14.000 euro.