FNV dient wob-verzoek in over Schakelkans: ‘Laat maar zien wie er beter van wordt’

nieuws
foto: André Huitenga

Met een wob-verzoek wil vakbond FNV inzage in de geldstromen tussen de gemeente Groningen en Schakelkans. De vakbond vermoedt dat uit deze geldstromen blijkt dat de gemeente en werkgevers meer baat hebben bij het programma dan de deelnemers.

Eind vorige maand vroeg de vakbond al aan de gemeente Groningen om te stoppen met het programma, omdat de uitkeringsgerechtigden weinig over zouden houden aan het traject en goedkope krachten zijn voor werkgevers, bureau Schakelkans en de gemeente Groningen. De gemeente sprak dit toen stellig tegen, omdat het geld wat overblijft uit de betalingen van de bedrijven wordt geïnvesteerd in de scholing van de deelnemers. Ook krijgen de deelnemers, bovenop hun uitkering, twee euro per uur uitbetaald.

Maar het FNV laat het daar niet bij zitten en wil opening van zaken van de gemeente. “Laat ze maar openheid van zaken geven en ons tonen wie er financieel beter wordt van hun samenwerking.” De FNV wil met het verzoek om informatie ook weten hoe het zit met de bescherming van de mensen die vanuit het bijstandsproject bij bedrijven worden geplaatst.