Oogvereniging: ‘Bijna 40 procent fietsers herkent oversteekgebaar witte stok niet’

nieuws
Foto: Zoetnet via Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

Bijna veertig procent van de Nederlandse fietsers herkent het oversteekgebaar met de witte stok van mensen met een visuele beperking niet. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Kien, in opdracht van de Oogvereniging. Aanstaande donderdag is het de Internationale Dag van de Witte Stok.

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat een derde van de mensen met een visuele beperking zich onveilig voelt tijdens het oversteken. “Een keer gaf ik met mijn witte stok aan dat ik wilde oversteken”, vertelt Epke Knoop uit Groningen. “Een vrouw op een snelle fiets riep verschrikt: “Stop!”. Zij zelf kon namelijk niet meer stoppen.”

De enorme groei van het aantal fietsers in coronatijd, de komst van de stille snelle e-bikes en het afnemend aantal zebrapaden hebben het er volgens de Oogvereniging niet makkelijker op gemaakt. Onder het motto ‘Samen in het verkeer, oog voor elkaar’ wil de Oogvereniging op de Internationale Dag van de Witte Stok juist begrip kweken bij fietsers voor de situatie waarin mensen met een visuele beperking zich bevinden wanneer ze deelnemen aan het verkeer en oversteken.

Deel dit artikel: