Live videopodcast over toekomst afvalbeleid gemeente

nieuws
Archieffoto: Rick van der Velde

De fractie van de SP in de Groningse gemeenteraad houdt aanstaande vrijdagavond een live videopodcast. In de podcast gaat gesproken worden over de toekomst van het afvalbeleid en referenda in de gemeente.

In de videopodcast gaan SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk en SP-raadslid Daan Brandenbarg met elkaar in gesprek. In september beslist de gemeenteraad of inwoners van Groningen in de toekomst per zak of volle afvalbak moeten gaan betalen. Ook wordt er besloten over het SP-voorstel voor lokale referenda. De podcast heeft als doel om de inwoners beter te informeren over de besluiten die genomen gaan worden. De bedoeling is dat tijdens de uitzending mensen vragen kunnen gaan stellen.

Nieuwe manieren om mensen te betrekken
“Groningers zijn door het gemeentebestuur onvoldoende in de gelegenheid gesteld om hun mening over het afvalbeleid te geven”, zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Daarom gaat de SP de wijken in zodat mensen onze petitie tegen DIFTAR, het betalen per zak of volle bak, kunnen tekenen. Omdat wij altijd op zoek zijn naar manieren om meer mensen bij ons politieke werk te betrekken organiseren we vrijdag deze video podcast.”

“Verkeerde politieke boodschap”
De SP vindt dat achter het principe van DIFTAR een verkeerde politieke boodschap schuil gaat. SP-raadslid Daan Brandenbarg: “DIFTAR legt de verantwoordelijkheid eenzijdig bij het individu terwijl echte vervuilers zoals supermarkten en de verpakkingsindustrie vrijuit gaan. Wij zien afval een gezamenlijk probleem en willen politieke en collectieve oplossing. Wij zien, horen en krijgen veel steun van Groningers in ons verzet tegen DIFTAR.” Eerder stelde de SP voor een referendum over DIFTAR te houden. “Groningers moeten de kans krijgen om over belangrijke onderwerpen het laatste woord te hebben. In ons voorstel geven wij hen hier de mogelijkheid voor.”

De video podcast is vrijdag 21 augustus vanaf 19.30 uur te zien op de Facebookpagina van de SP Groningen.